Laptopok beállítása

Laptopok beállítása

A korábbi cikkben már említettem, hogy a laptopok nem alkalmasak huzamosabb idejű munkavégzésre. Amennyiben naponta 4 óránál többet ülünk laptopunk előtt nem csodálkozzunk azon, hogyha váll és nyaki fájdalmak jelentkeznek a helytelen kényszer testtartás miatt. Amennyiben rendszeresen fennáll ez a helyzet, akkor komolyabb izom és ideggyulladásokra is számíthatunk.

A laptopok hordozhatósága miatt a munkáltatók szeretik laptopok használatára kényszeríteni a munkatársaikat, ezért is tartom fontosnak, hogy részletesen beszéljünk arról, hogy hogyan használjunk egészségkárosodás és diszkomfort érzés nélkül laptopot a mindennapi munkánk során.

Laptop

A számítógépes munkavégzéskor igyekeznünk kell olyan testhelyzetet felvenni, amely a lehető legkevésbé terheli meg a szervezetünket. Az ülés alapvetően sokkal jobban terheli a gerincet, mint a mozgás, vagy a fekvés és az állás. Az ülési pozíció akkor terheli legkevésbé az ízületeket és az izmokat, ha a 90 fokokat zárnak be a testrészek egymással – a lábfej és a lábszár, a lábszár és a comb, a comb és a törzs. A gerinc egyenes és a fejbólintási szög nulla.

Ezt a testhelyzetet azért nem tudjuk betartani a laptop használat közben, mert a laptop billentyűzetét használva a laptop képernyője túl közel és alacsonyan van, ami miatt a fejbőlintási szüg annál nagyobb minél nagyobb a testmagasság. Az éleslátás tartománya a szemsik alatt 15 fokkal van, amikor a monitort nézzük ennek a pontnak a monitor közepére kell esnie. Ha a fejbólintási szög túl nagy, akkor feszültség keletkezik a nyak és a váll izmaiban, ami fájdalommal jár. Ennek megelőzésére és a helyes testtartás biztosítása érdekében a laptopot “laptop-standre” kell helyeznük, vagy néhány vastagabb mappára és a használatához be kell szereznük egy különálló billentyőzetet.

A testmagasságunk határozza meg, hogy mekkora a laptophoz mekkrora alátámasztás szükséges. Először is üljönk le a munkasztalunkhoz a munkaszékünkre és állítsuk be az ülésmagasságot úgy, hogy a padlón nyugvó lábfejünk és a lábszárunk egymással 90 fokos szöget zárjon be. Ezután, üljünk egyenes tartásban a széken és addig emeljük alátámasztás segítségével a laptopot, amíg a vízszintessel 15 fokot bezáró szemsik középtájon metszi a monitort. Mindenképpen szükséges , hogy külső billentyűzetet csatlakoztassunk a laptophoz. Ha így állítjuk be a laptop magasságát akkor jó eséllyel kevesebb egészségi panaszt fog nekünk okozni.

Vissza

Author Image
Reka22