Otthoni munkahelyünk minimális követelményei

Otthoni munkahelyünk minimális követelményei

A „home office”  munkahelyek asztalméretét nem a rendelkezésre álló hely mérete határozza meg, hanem a munkafeladat elvégzéséhez szükséges hely mérete. A munkafeladat elvégzéséhez szükséges méretek az ergonómiai követelmények alapján megadhatók.

Az otthoni munkahely kialakításának első lépése a munkafeladat meghatározása.

Az otthonunkban többféle munkát is végezhetünk, amelyek egyik jellemzője a tevékenység, amit „munkának” nevezünk, a másik pedig az időtartam, amíg elvégezzük. Például, ha van otthon varrógépünk, amelyek félévente egyszer ruhajavítást végzünk vagy függönyt varrunk, akkor ehhez a munkához elegendő egy ideiglenes helyet biztosítani a varrógép számára, ahol a munka elvégzésének rövid idejére letehetjük és szintén ideiglenesen biztosított világítás mellett a varrást elvégezzük. Azonban ha az otthoni varrást napi rendszerességgel, több órán át végezzük, akkor erre a célra már ki kell alakítanunk egy konkrét munkaterületet, ahol a varrógépet és a varráshoz szükséges egyéb eszközöket el tudjuk helyezni állandó jelleggel.

Amennyiben napi rendszerességgel, huzamosabb ideig otthonunkban számítógépes munkát végzünk, akkor is fontos a munkafeladat pontos ismerete a helyigény meghatározásához.

Az alábbi kérdésekre kell válaszolnunk:

– Laptopot használunk-e vagy asztali gépet, vagy mindkettőt?

– Van-e természetes világítás a kiválasztott területen?

– A számítógépes munka mellett egyéb feladatokat is végzünk-e, amennyiben igen, ezeknek milyen helyigénye van?

Munkafelület, munkasztal mérete

Amennyiben asztali gépünk van, az ideális monitor-szem távolság az egyik meghatározó paraméter, a másik pedig a lábtér mérete.

„Az ISO 9241-5 szabvány szerinti követelmény, hogy a monitor a szemsíkkal 35°-os szöget bezáró egyenesre merőlegesen helyezkedjen el ülő munkahely esetén, álló munkahely esetén pedig a 30°-os szög betartása a kötelező. Ez az elhelyezés az adatok kényelmes olvasása szempontjából kedvező, de ha a világítási rendszer nem megfelelő, akkor ez fokozott mértékű káprázást fog okozni.” [1.]

Az LCD kijelzős, lapos monitorok esetében az ideális monitor-szem távolság minimális mérete 50 cm, de ez csak a14–15”-os monitorok esetében igaz, az ennél nagyobb monitorok kényelmes leolvasási távolsága a monitor méretével arányosan növekszik. Ebben az esetben az asztallap mélységét (szélesség) a lábtér szükséges mérete határozza meg, amely minimális mérete 70 cm.  Az asztal mélysége lehet ennél nagyobb is, különösen nagy méretű monitor esetén, ahol az optimális monitor-szem távolság 60-70 cm is lehet. Az LCD monitor további előnye, hogy a legtöbb LCD monitor esetén a monitor dőlésszöge minden nehézség nélkül beállítható az ISO 9241 szabvány által előírt dőlésszögnek megfelelően.

Az asztalunk minimális hossz-méretét saját testméretein szerint határozhatjuk meg, kétszer az alkar hossza + egyszer a tenyér hossza. Ekkora méret a könyökök stabil letámasztásához szükséges számítógépes munkavégzés esetén. Ez átlagos méretben 70 cm-re adódik.

A fentiek szerint a számítógépes munkavégzéshez egy monitor és egy számítógép használata esetén minimálisan egy 70*70 cm-es munkafelületű asztal szükséges. További számítógépek és egyéb eszközök használata esetén a használati gyakoriság és a kezeléshez szükséges kezelési terek alapján kell a munkafelületet meghatározni.

A home office munkahely megvilágítása

Mint ahogy minden munkahelyen, úgy az otthoni munkahelyünk esetében is fontos a megvilágítás, amely kialakítását szintén a munkafeladat határozza meg. Számítógépes munka esetében az indirekt világítás és helyi világítás az ideális. A munkaasztalt úgy kell elhelyezni, hogy a monitoron sem a világítás, sem pedig a természetes fényforrások (ablak, ajtó) ne okozzanak sem direkt képrázást sem reflexiót (indirekt káprázás). Ez nagyon fontos, mivel a szem automatikusan mindig a legfényesebb pontra fókuszál, ami a fényvisszaverődés, vagy csillogás (káprázás) lesz. Viszont mi a monitoron nem ezt a pontot szeretnénk nézni, ez viszont, hogy a legfényesebb felület helyett irányítottan másra fókuszáljunk nagyon igénybe veszi a szemizmokat és hosszabb távon látási fáradtságot, fejfájást okoz. Ezeknek az egészségügyi ártalmaknak az elkerülésére úgy kell elhelyeznünk a monitort, hogy az ablakra, vagy mesterséges fényforrásokra merőleges legyen.

Összefoglalás

A fentiek figyelembevételével olyan munkahelyet tudunk magunknak kialakítani otthon, amelyen hatékonyan, koncentráltan és egészségügyi kockázatoktól mentesen tudunk munkát végezni.

Irodalom:

[1.] https://mek.oszk.hu/01100/01197/

Author Image
Reka22