Sülve-főve , avagy a klímatizálás buktatói

Sülve-főve , avagy a klímatizálás buktatói

nagyterű iroda
nagyterű iroda

A klímatizálás főleg nagyterű irodákban probléma. A tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen nagyméretű tereket nagyon nehéz úgy klímatizálni, hogy a léghőmérséklet mindenkinek megfeleljen. Gyakori probléma a klíma berendezések huzat hatása illetve a zúgás. A klímatizálás tervezésénél a berendezés során alkalmazott bútorok és zajvédő paravánok elhelyezkedését figyelembe kell venni, mert ezek megváltoztathatják a légáramlási viszonyokat a teremben. Legtöbbször a problémák abból adódnak, hogy a klíma tervezésénél a berendezést nem vették figyelembe, illetve a berendezésnél a klíma berendezések elhelyezkedésére nem lehetett tekintettel lenni.

Több nagyterű irodában találkoztam már klímatizálási problémákkal. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a beruházók szeretik a friss levegő pótlást elhagyni költségcsökkentés céljából. Erre igazából van is lehetőségük, mert csak mérőműszerekkel ellenőrizhető, hogy megfelel-e a levegő minősége az irodában. Ha a nap végére fáj a fejünk és a világítás jó, viszont a levegő száraz, szőnyegpadlónk van, és van a közelben egy fénymásoló, akkor jó eséllyel a levegőminőséget okolhatjuk a fejfájásért.

Kanadai és amerikai kutatók már az 1980-as években vizsgálták a nagyterű irodák levegőminőségét és a következőket találták: „a szintetikus termékekből, pozdorjalemez bútorokból származó formaldehidek és klórozott szénhidrogén a világítótestek hatására a fénymásolóból származó ózonnal reakcióba lépnek és u.n. „fotokémiai ködöt” képeznek, amely megüli az irodát.”

Mit tehetünk irodánk levegőminőségéért?

Igazából nem sokat. Talán annyit, hogy a nagyteljesítményű fénymásolót egy elkülönített, jól szellőztetett helyiségben helyezzük el. A klímarendszer működtetésébe a dolgozónak a legtöbb helyen nincs beleszólása, mert ez a beruházó, a kivitelező és a létesítményüzemeltető cégek ügye, melyek egyike sem tesz semmit a panaszok megszüntetésére, mivel egy klímarendszer megépítése drága és az átalakítása is drága. Tapasztalataim azt mutatják, hogy ha a berendezett iroda alapján terveznék meg a klíma rendszert, akkor kevesebb panaszt okozna, de erre példát még nem láttam. (Aki hallott már ilyen esetet, kérem, hogy írja meg!)

Halottam olyan nagyterű irodáról, ahol huzathatásra panaszkodtak a dolgozók. Erre nem a klímarendszert kiépítését módosították, hanem a szekrényeket félbevágták, és eltüntették a zajvédő paravánokat, hogy ne tereljék a levegőt, így megszüntették a dolgozók vizuális és beszédbeli személyes terét. Úgyhogy így panaszkodjunk máskor!

Vissza

Author Image
Reka22