A Feng-shuiról röviden

A Feng-shuiról röviden

A feng-shuiról már minden bizonnyal mindenki hallott vagy olvasott, de azt talán kevesebben tudják, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában már évtizedek óta a feng-shui egyetemi tananyag. Ezekben az országokban nagy beruházásokat nem kezdenek el feng-shui szakértő alkalmazása nélkül. Tudományos kutatások és vizsgálati eredmények támasztják alá a feng-shui hatékonyságát. Kérdőíves felmérésekkel igazolták például, hogy az emberek komfortosabban érzik magukat egy feng-shui szerint tervezett környezetben és szebbnek, kellemesebbnek találják.

A feng-shui, a kínai geomancia, egy taoista szellemiségű művészet, melynek eredete az ősidőkre nyúlik vissza. A szó jelentése is többrétegű. Szó szerint szelet és vizet jelent. A „feng” kínai szónak több jelentése is van, jelentheti a madarak királyát a főnixet is, vagy pedig „jó hírnév” értelemben is használatos.

A Ji Csing értelmezése szerint „a tó feletti szél a Belső Igazság képe”, vagyis a feng-shui a Belső Igazság keresésére vagy kinyilvánítására utal. Az ősi kozmogóniákban a víz az első és egyetlen őselemként jelenik meg, mint „Magna Materia”, amelyből a teremtés során minden további dolog kiválik. A víz felett fújni kezd a szél vagyis megjelenik „Isten lelke”, ahogy a Teremtés könyvében olvashatjuk: „Isten lelke lebegett a vizek fölött” és ezáltal kezdődik meg a teremtés. A feng-shui a teremtés isteni rendjét kívánja az emberek számára megteremteni, vagyis a kozmikus rendet lehozni a fizikai környezetbe.

A feng-shui egy olyan holisztikus szemléleten alapul, amely szerint minden mindennel összefügg. A taoista kozmogónia határozza meg a feng-shui alapelveit, amely analógiákra épül vagyis az egyes égtájak, színek, anyagok, életkorok, élethelyzetek egymáshoz rendelésén alapul. Alapgondolata az életerő, a chi harmóniájának megteremtése, a chi áramlások kiegyensúlyozása, amelyet az egészséges, boldog élet alapjának tekint.

A feng-shuit különböző mértékben lehet elsajátítani és használni, valahogy úgy, mint amikor valaki a matematikából csak az összeadást tanulja meg, mások pedig differenciál-egyenleteket is meg tudnak oldani. Csakis a szorgalomtól és az elszántságtól függ, hogy valakinek milyen messzire sikerül eljutnia ezen az úton.

A feng-shui sokféle, ennek oka, hogy mindnyájan másmilyenek vagyunk, ezért mindenkinek a feng-shuija is egyéni, az egyik embernek az egyik módszer válik be, a másiknak a másik. Ebből következik, hogy nem biztos, hogy az egyik módszer hatékonyabb a másiknál, csupán arról van szó, hogy minden személy és helyzet esetében pont a megfelelőt kell alkalmazni.

A legfontosabb dolog a feng-shuival kapcsolatban az, hogy működik, ezért bárki használja, felelősséggel tegye.