Ikonok

Ikonok

Az ikonfestéssel  nagyjából 10 éve foglalkozom. A gondolat onnan jött, hogy amikor a Szent Korona történetét és eredetét tanulmányoztam rengeteget olvastam a koronát díszítő zománcképek ikonográfiájáról és jelentéséről, valamint az ábrázolt szentek életéről. Több zománcképről készítettem rekonstrukciós rajzokat és vázlatokat és ez adta az ötletet ahhoz, hogy üvegfestés technológiával elkészítsem ezeket a képeket. Azóta több ikont festettem és kiállításaim is voltak, sőt saját tervezésű ikonokat is készítettem.

Többnyire a korai kaukázusi-örmény kereszténység arany ikonjai alapján készítem ikonjaimat, a kaukázusi zománcművészet ránk maradt remekei alapján. A magyar Szent Korona arany zománcképeinek egy része is erre a kulturális eredetre vezethetőek vissza, ezért is különösen érdekesek számomra a korai keresztény arany zománcok.
A magyarok koronája különleges és az egész világon egyedülállóan kialakított keresztpántos korona. A keresztpánt zománcain kopt minták és a kopt ikonográfiára jellemző motívumok is felfedezhetőek.

Mivel egy-egy üvegikon elkészítése nagyon időigényes, ezért csak megrendelésre készítem őket.

Amennyiben Ön szeretne egy ilyen kora keresztény aranyzománcokat idéző ikont, vagy a Szent Korona bármelyik zománcképéről üvegfestmény másolatot kérem, hogy keressen meg!

Ikonfestő tanfolyamomra kérjen egyedi, az Ön számára összeállított ajánlatot.

Ikonjaim:

Kiállításom:

Felszentelt ikonom található Szlovákiában, Potoky-ban, egy fatemplomban amely a Világörökség része:

Felszentelt ikonom Potokyban
Potokyban a fatemplomnál
Potokyban a fatemplomnál