• Az ültetvény ősszel
  Az ültetvény ősszel
  Már eléggé megnyúltak az árnyékok délután és hatalmas nyugalom van és béke.
 • Homoktövis bokrok
  Homoktövis bokrok
  A homoktövisek között a füvet rendszeresen nyírni kell, hogy ne árnyékolja be a növényeket.
 • Virágzó homoktövis
  Virágzó homoktövis
  A homoktövis kétlaki növény, ez egy hímivarú növény, amely éppen virágzik.
 • Homoktövis major
  Homoktövis major
  Ez itt "Homoktövis Major", ahol a bio homoktövis ültetvényünk van.

Homoktövis Major

2009 óta termesztünk bioműveléssel, családi vállalkozásként homoktövist Csákvár melletti birtokunkon. Az első bokrokat 2009-ben  telepítettük, majd a következő állományokat 2010-ben és 2011-ben. A homoktövis ültetvényünk 2014-ben fordult termőre, és azóta egyre nagyobb hozamokat tudunk elérni.  Homoktövis Majorban a legmagasabb hatóanyag tartalmú olasz hibrid Ascola és Leicora fajtákat termesztjük kimondottam gyógyhatásuk miatt. Ezekből a gyümölcsökből sűrű préslét, vagyis gyümölcsvelőt, szárítmányt és teát állítunk elő, amelyeket immár több éve megelégedéssel fogyasztanak vevőink.

Homoktövis (Hippophae rhammoides)

Hatóanyagai:
Az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcs, emellett többféle más vitamint és egyéb hatóanyagot is tartalmaz: B1, B2, B6, B8, B9, K, E, F és P vitaminokat. Ásványi anyagok: Ca, Co, Cu, Mn, Mg, Fe. A homoktövis bogyóban jelentős mennyiségben jelenlévő tokoferolok, karotinoidok és flavonidok (2100mg/100g) nagyban befolyásolják gyógyhatását. A magban található olaj sűrű, linolénsavat és linolsavat tartalmaz, a bogyó húsának olaja sötétvörös palmitinsav és palmitoleinsav tartalmú.

Gyógyhatása

A homoktövist eredetileg Tibeti gyógynövény, amely gyógyhatását, a tibeti orvosok már évezredekkel ezelőtt felismerték és többféle betegség kezelésére felhasználták. A homoktövis latin neve – Hippophae rhammoides – a régi hagyományok szerint arra utal, hogy az ókori görögök a lovaikat homoktövissel etették, hogy a szőrük fényes és egészséges legyen. Általános roboráló és immunerősítő, valamint jelentős gyulladáscsökkentő hatású. Kiváló antioxidáns. Segít elkerülni a fertőzéses megbetegedéseket, kiemelkedő hatású a gyomor és nyombélfekély gyógyításában. Szív és érvédő hatású, megelőzi és csökkenti az érelmeszesedést, szabályozza a koleszterinszintet. Rövid idő alatt eredményesen gyógyítja az égési és hámsérüléseket. Zsíroldó és anyagcsere serkentő hatású, ennélfogva segíti a fogyást és a testsúly normalizálását. Lassítja a sejtek öregedését.
Gyulladáscsökkentő hatása miatt a reumás, valamint prosztata és nőgyógyászati betegségek kezelésében is hatékonyan alkalmazható. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

A homoktövis felhasználása

A homoktövis növény minden része fogyasztható, a levelei is tartalmaznak hatóanyagot, ezért szárítás után a levelekből tea készíthető. A gyümölcs termés és a magok egyaránt fogyaszthatók, viszont a  friss termés íze a magas C-vitamin tartalom miatt meglehetősen savanyú ezért érdemes  2 dl joghurttal vagy almalével összeturmixolni  1 evőkanál bogyót botmixerrel és így fogyasztani. A homoktövis gyümölcspréselő géppel történő feldolgozás során jön létre a préslé vagy velő, ami a gyümölcs húsát és levét tartalmazza, a préselés után a homoktövis törköly marad vissza a héjjal és a magokkal. A törköly gyógyhatása jelentős, mert ez tartalmazza a linolénsavban gazdag magot. A velőt szintén gyümölcslével vagy vízzel elkeverve fogyaszthatjuk, úgy, hogy 1 evőkanál homoktövis velőt 2 dl folyadékba keverünk. A szárított törköly sokáig eltartható. Fogyasztás előtt kávédarálón meg kell őrölni és 1 teáskanálnyi mennyiséget kell 2 dl joghurtba keverve elfogyasztani.

Fogyasztása egészségmegőrzés, immunerősítés esetén:

Napi egy evőkanál homoktövis velő vagy egy evőkanál bogyó fogyasztása elegendő.

Betegség esetén:

Betegség esetén napi egy deciliter homoktövis velő fogyasztandó 3 alkalomra elosztva.

Show Buttons
Hide Buttons