A zajártalom és az angol hússertés

A zajártalom és az angol hússertés

A zaj kellemetlen hatásai különösen nagyterű irodák esetén jelentkeznek, call centerekben pedig már a legjelentősebb kockázati tényező a zaj, ezért mindenképpen beszélni kell róla.

A zajnak vegetatív, hallószervi és pszichikus hatásai vannak. A vegetatív hatás 65 dB hangerősségnél kezdődik. A normális emberi beszéd 65 dB, a hangos társalgás és a telefoncsengés 70 dB-es erősségű. A zajos munkatevékenység hatására megváltozik a keringési rendszer működése, csökken a vérnyomás és a pulzusszám. Monoton munkavégzés esetén a zajnak neurotizáló hatása lehet, ekkor már a 34-40 dB-es zaj is zavaró, ami a halk beszéd által okozott zajértéknek felel meg. A zaj szubjektív terhelő hatása és a vegetatív reakció között nincsen kimutatható kapcsolat.

A zaj kimondottan stressz-keltő és egészségkárosító hatásának illusztrálására egy angol hússertés igaz történetét szeretném elmesélni. Egy nap a kérdéses hússertés gazdája egy idegesebb pillanatában kb. 75 dB erősséggel csúnyán ráordított a sertésre és leszidta, minek következtében a sertés szívszélhűdést kapott és kimúlt. Nyilvánvaló, hogy a túlérzékeny állat keringési rendszere a hirtelen zajhatás miatt összeomlott és ez okozta a bajt. Talán az ember többet kibír, mint egy túltenyészett hússertés, de remélem a példa mindenkinek felhívta a figyelmét arra, hogy a zajártalom néhány esetben komolyra fordulhat, és épp ezért minden esetben komolyan kell venni és védekezni kell ellene, különösen nagyterű irodákban.

A zavaró zajhatás ellen több módon is lehet védekezni. Ilyen módszer lehet az árnyékoló paraván rendszer alkalmazása (135-145 cm magas). Call centerekben végzett ergonómiai vizsgálataim során kiderült, hogy a 135 cm-nél alacsonyabb zajvédő paravánok nem voltak hatékonyak és nem csökkentették a zajt. A zajvédelem hatásfoka igazán jó csak a 140 cm-es paraván magasság környékén volt, ilyen call centerben (10-ből egy!) nem volt panasz a zajra.

Vidám sertések
Vidám sertések

Vissza

Author Image
Reka22